Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki (ale nie chrust!)

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
śmietana 18 proc 1 i 1/4 szkl
cukier 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 szt
olej do smażenia

Porada

Można oprószyć cukrem pudrem (my wolimy bez). Faworki pozostają miękkie nawet następnego dnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki (ale nie chrust!)

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać więcej śmietany (ciasto ma być elastyczne, dlatego nie możemy przesadzić z dodawaniem mokrych składników, chyba, że naprawdę jest taka potrzeba).
Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą wałkujemy (lekko oprószając mąką) na placek o grubości około 3-4 mm (nie cieńszy, bo faworki wyjdą lekko suche).
Krok 1 -  Faworki (ale nie chrust!)  foto
2
Tniemy ostrym nożem na 4-5 cm paski, następnie każdy pasek pod skosem w romby. Wszystkie romby nacinamy na środku (pomiędzy najdalszymi rogami) i przewlekamy jeden koniec przez otwór formując faworek.
Krok 2 -  Faworki (ale nie chrust!)  foto
3
Smażymy w mocno rozgrzanym oleju na słomkowy kolor (z obu stron, przy czym obracamy, gdy są jeszcze dość jasne).
Krok 3 -  Faworki (ale nie chrust!)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 10.01.2016 20:00
Bardzo smaczne ale faworki nazywamy także chrustem .
jagoda5913 10.01.2016 16:08
fajne faworki
paula8 10.01.2016 13:42
uwielbiam takie faworki ! przepyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak