Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z suszonymi grzybami.

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurek 1 szklanka żurku z butelki
woda 3 szklanki
śmietana 1-2 łyżki
chrzan tarty 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z suszonymi grzybami.

Grzyby suszone umyć pod bieżącą ciepłą wodą,zalać wrzątkiem i odstawić najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły.
Do garnka wlać wodę dodać żurek z butelki, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby,podsmażoną cebulę a następnie gotować przez 10 minut.
Żurek doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę wymieszaną z chrzanem, przecisnąć przez praskę czosnek i wsypać majeranek.
Już na talerzu żurek posypałam suszonymi płatkami papryki, tak dla dekoracji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 14.01.2016 19:07
świetna propozycja
gosia56 13.01.2016 10:57
Pyszna zupka;)
Bernadeta1 10.01.2016 20:08
bardzo lubię żurek, smaczna zupka
Janina 10.01.2016 14:49
Żurek u nas w zimie gości na okrągło;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak