Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka z kremem jogurtowym i wiśniami
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku dokładnie ucierając masę.
Po wymieszaniu masy z żółtkami dodajemy łyżkę jogurtu i łączymy z masą.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kakao dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy ubitą pianę z białek. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta biszkoptowego. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę łączymy z jogurtem naturalnym i powoli mieszamy. Żelatynę mieszamy z ok. 2 łyżkami zimnej wody i mieszamy. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie łączymy z masą śmietankowo-jogurtową.
Ostudzony placek przekrawamy wzdłuż na dwie części. Odsączamy wiśnie. Ponczem namaczamy obie połowy ciasta.
Na spód ciasta nakładamy połowę kremu. Na wierzch kremu układamy wiśnie i przykrywamy pozostałą częścią kremu.
Przykrywamy drugą połową ciasta, posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce przez około 2 godziny.