Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
czosnek 1 ząbek
por 1/2 szt
grzyby świeże 10 dag ( opieńki)
ser żółty 4-5 dag
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
papryka mielona
oliwa

Porada

Udka z kurczaka nadziewane farszem z opieniek i pory są aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je przygotować.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

Kroki postępowania

1
Umyte udka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości pozostawiając pałkę z kością. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, przykryć i pozostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu. Opieńki blanszować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić.
Krok 1 - Udka z kurczaka nadziewane opieńkami foto
2
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por i opieńki.
Krok 2 - Udka z kurczaka nadziewane opieńkami foto
3
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z tartym serem.
Krok 3 - Udka z kurczaka nadziewane opieńkami foto
4
Tak przygotowanym farszem napełnić udka.
Krok 4 - Udka z kurczaka nadziewane opieńkami foto
5
Spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5 - Udka z kurczaka nadziewane opieńkami foto
6
Oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.
Krok 6 - Udka z kurczaka nadziewane opieńkami foto
7
Piec około 40-50 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki.
Krok 7 - Udka z kurczaka nadziewane opieńkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.01.2016 10:52
super mięsko;)
Ifa 10.01.2016 10:45
Fajne połączenie, bardzo smakowite :-)
ben-ka 10.01.2016 09:41
Lubię takie jedzonko:)
SzczyptaChili 09.01.2016 19:45
Pyszne połączenie , uwielbiam opieńki i co ro mam ich pod dostatek
kuchcik89 09.01.2016 19:34
ciekawy przepis :)
adelajda 09.01.2016 18:45
Pyszne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak