Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka w sosie porowo-śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 duża
por (biała część)
cebula 1 duża
śmietana 30% ok.300 ml
masło do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka w sosie porowo-śmietanowym

Kroki postępowania

1
Polędwiczkę umyć, oczyścić z błonek i podzielić na plasterki o ok. 1 cm szerokości. Następnie przyprawić delikatnie solą i pieprzem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Krok 1 - Polędwiczka w sosie porowo-śmietanowym foto
2
Następnie polędwiczki obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym maśle na brązowy kolor, a potem odłożyć na bok.
Krok 2 - Polędwiczka w sosie porowo-śmietanowym foto
3
Cebulę pokroić w kostkę, pora oczyścić dokładnie z piasku i pokroić w paseczki.
Krok 3 - Polędwiczka w sosie porowo-śmietanowym foto
4
Cebulę i por zeszklić na patelni, na której smażyliśmy polędwiczkę i zalać śmietanką.
Krok 4 - Polędwiczka w sosie porowo-śmietanowym foto
5
Gdy śmietana się podgrzeje, dodać obsmażone polędwiczki i dusić je przez ok. 20 minut. Na koniec można doprawić jeszcze odrobinę solą i pieprzem.
Krok 5 - Polędwiczka w sosie porowo-śmietanowym foto
6
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie wybór padł na kaszę.

Smacznego! :)
Krok 6 - Polędwiczka w sosie porowo-śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 09.05.2016 21:00
smaczne danie
Wacław 09.01.2016 11:15
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak