Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe bez jajek i bez masła

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1,75 szklanki
kakao 6 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
sól szczypta
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
woda 2 szklanki

Polewa

czekolada gorzka 50 g
czekolada z karmelem 50 g
mleko sojowe 2 łyżki

Krem

serek mascarpone 200 g
konfitura malinowa 3 łyżeczki (czubate)
masło roślinne 50 g

Pozostałe

kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe bez jajek i bez masła

Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą i octem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy do suchego patyczka (około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Posypujemy cukrowymi ozdobami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 08.01.2016 21:28
Smaczne ciacho :-)
Wacław 08.01.2016 14:25
pyszne ciasto
agnieszka214 08.01.2016 12:57
Lubię pycha ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak