Przepis i sposób przygotowania na: Mini torciki czekoladowe
Jajka ubijamy w misce aż będą puszyste. Stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mlekiem. Delikatnie wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i wycinamy okręgi np. ringiem lub szklankę (z podanej ilości wyjdzie ok. 3-4 torcików w zależności od średnicy naszych okręgów).
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.
Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:
Mleczną czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.
Jeden blat ciasta smarujemy wiśniowym dżemem, na dżem nakładamy krem z białej czekolady i przykrywamy drugim blatem ciasta. Boki i wierzch ciasta również smarujemy kremem z białej czekolady. Torcik chowamy do lodówki żeby się schłodził i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe torty. Na koniec nasze torciki dekorujemy kremem czekoladowym (boki i wierzch ciasta) i dekorujemy kolorowymi posypkami.
Torciki chłodzimy kilka godzin.