Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowana skórka pomarańczowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skórka pomarańczowa z 6 pomarańczy
woda 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pomarańcze szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut.
Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.
Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 07.01.2016 17:34
świetna do ciast i deserów
Mniam 07.01.2016 11:33
Idealny dodatek do ciast :)
dollce 06.01.2016 22:12
Fajna propozycja
pestka 06.01.2016 17:25
taka domowa jest najlepsza
Konczi 06.01.2016 17:06
świetna domowa skórka, idealna do wypieków i deserków
agaK. 06.01.2016 16:56
Fajny sposób na wykorzystanie skórki z pomarańczy, często robię sok i wyrzucam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak