Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z łososiem i szafranem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 g
jajko
woda ciepła 1 szklanka
masło miękkie 50 g
sól 1 płaska łyżeczka

FARSZ

łosoś filet około 600 g
cebula biała 1 szt.
masło 1 plaster
Szafran nitki Prymat
sól i pieprz

DODATKI

bazylia świeża
kwaśna śmietana
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z łososiem i szafranem

Kroki postępowania

1
Propozycja na nietypowe i dość luksusowe połączenie pierogowe. Farsz jest oryginalny, gdyż łączy w sobie łososia, sienny smak i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Pierożki są lekkie, pożywne, a danie zmysłowe i eleganckie. Całość świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną lub sosem krewetkowym.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na maśle. Filet z łososia gotujemy na parze, przekładamy do miseczki, odciskamy z nadmiaru wody, rozgniatamy widelcem i dodajemy nitki szafranu oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.
Krok 1 - Pierogi z łososiem i szafranem foto
2
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy solidną porcję farszu.
Krok 2 - Pierogi z łososiem i szafranem foto
3
Następnie lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Gotowe wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami.

Dla wzbogacenia smaku można dodać śmietanę lub sos krewetkowy.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Pierogi z łososiem i szafranem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.11.2016 21:37
ciekawy przepis
foczka-ks 11.01.2016 15:42
ładnie i smacznie to mało powiedziane
Futka 07.01.2016 12:33
Bardzo Wam dziękuję i smacznie polecam przepis :)
Ada-Gaba 06.01.2016 21:37
bardzo fajny farsz
Monika-twin 06.01.2016 20:45
wow,poezja smaku.
W poszukiwaniu inspiracji 06.01.2016 19:08
Piękne ;) uwielbiam pierogi z łososiem, na Twoje z pewnością bym się skusiła.
Gracer 06.01.2016 18:49
ciekawy przepis
paulina2157 06.01.2016 17:33
bajkowo wyglądają z takim farszem jeszcze nie jadłam
mysza620 06.01.2016 17:30
oj, z takim farszem jeszcze nie próbowałam
Konczi 06.01.2016 17:04
bardzo fajny farsz z pewnością pyszne pierożki
Iwusia 06.01.2016 17:03
pierożki bardzo smacznie sie prezentują
agaK. 06.01.2016 16:57
Pierogi na bogato:)
adelajda 06.01.2016 16:39
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak