Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z midałami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 60 g
płatki migdałowe 100 g
mąka pszenna typ 650 400 g
mąka pełnoziarnista 100 g
woda ciepła 300 ml
sól 1 łyżka
otręby pszenne 2 łyżki
cukier 0,5 łyżeczki
masło 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z midałami

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem aby drożdże "ruszyły". Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż cukier się rozpuści.
Krok 1 - Chleb pszenny z midałami foto
2
Dolewamy odrobinę wody oraz sypiemy 2-3 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chleb pszenny z midałami foto
3
Dodajemy sól, resztę mąki pszennej, pełnoziarnistej oraz otręby pszenne. Całość mieszamy aż zrobi się lepka masa.
Krok 3 - Chleb pszenny z midałami foto
4
Dodajemy do masy migdały i mieszamy przez około 5 minut. Odstawiamy na 50 minut w ciepłym miejscu. Smarujemy masłem blachę od chleba. Wlewamy naszą masę i odstawiamy na 15 minut.
Krok 4 - Chleb pszenny z midałami foto
5
Pieczemy w piekarniku (termoobieg 210 C) przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez następne 45 minut.
Krok 5 - Chleb pszenny z midałami foto
6
Wyciągamy chleb z piekarnika, wyciągamy z blachy i odstawiamy na 10 minut aby chleb się ochłodził.
Krok 6 - Chleb pszenny z midałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 06.01.2016 15:57
pyszny chlebek
Habibi 06.01.2016 15:00
Fajny chlebek, ale brakuje mi zdjęcia w przekroju :)
Renata9 06.01.2016 14:31
Pyszny, domowy chlebuś :-) Takie są najlepsze :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak