Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka jarzynowa z ząbkiem czosnku - po 6 miesiącu

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 2 duże
marchewka 2 średnie
pietruszka 1/2 średniej wielkości
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 mały ząbek

Porada

Otrzymamy 2 porcje zupki. Czosnek jako naturalny antybiotyk można podawać dzieciom, ale z umiarem - nie codziennie i bardzo małą ilość!

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka jarzynowa z ząbkiem czosnku - po 6 miesiącu

Kroki postępowania

1
Ziemniaki, marchew i pietruszkę dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Natkę pietruszki, jeśli mamy świeżą, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, odsączamy na ręczniku papierowym (ja używam mrożonej z własnego ogródka). W rondelku zagotowujemy trochę wody, na wrzątek wrzucamy marchewkę i pietruszkę.
Krok 1 -  Zupka jarzynowa z ząbkiem czosnku - po 6 miesiącu  foto
2
Po 5 minutach dorzucamy kawałki ziemniaków (wody powinno być tyle, żeby tylko warzywa były przykryte). Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, gotujemy kilka minut do miękkości warzyw, dolewamy łyżkę oliwy, zagotowujemy.
Krok 2 -  Zupka jarzynowa z ząbkiem czosnku - po 6 miesiącu  foto
3
Zestawiamy z palnika i dodajemy natkę pietruszki, miksujemy na konsystencję odpowiednią dla naszego dziecka.
Krok 3 -  Zupka jarzynowa z ząbkiem czosnku - po 6 miesiącu  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak