Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieguski makowo - miodowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mak 3/4 szklanki
masło miękkie 120 g
miód płynny 7 łyżek
mleko 0,5 szklanki
jajko 2 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat rumowy
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieguski makowo - miodowe

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowite, mięciutkie i puszyste ciasteczka pełne makowych piegów. Ciasteczka słodzone są miodem, pachną rumem i świetnie komponują się z delikatną latte lub ciepłym kakao. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Mak przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem*, dodajemy kilka kropel aromatu rumowego lub rumu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut, aby mak wchłonął mleko. Do maku dodajemy 1 łyżkę miodu i studzimy zawartość rondelka.

* Nie za dużo, aby ciasto później nie było zbyt rzadkie. Wlewamy jedynie tyle mleka, aby mak całkowicie je wchłonął.
Krok 1 - Pieguski makowo - miodowe foto
2
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie cały czas miksując dodajemy kolejno żółtka, miękkie masło, dodatkową porcję rumu (dla smaku i aromatu) oraz miód*. Na koniec dodajemy ostudzony mak i łączymy mokrą masę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, aby delikatnie stwardniało.

* Jeśli lubimy bardziej słodkie ciasteczka, możemy dodać więcej miodu.
Krok 2 - Pieguski makowo - miodowe foto
3
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy w dłoniach* i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.

* Jeśli ciasto klei nam się do rąk, zwilżmy je delikatnie wodą.
Krok 3 - Pieguski makowo - miodowe foto
4
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.

Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Gotowe są mięciutkie i świetnie komponują się z mleczną kawą lub ciepłym kakao.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Pieguski makowo - miodowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota w 06.01.2016 20:46
Wspaniałe!
Wiktoria29 06.01.2016 19:07
apetycznie wyglądają
kloruś 06.01.2016 16:45
chętnie bym skosztowała!
joannaa24 06.01.2016 16:44
Super ciasteczka
Kolorowa 06.01.2016 16:17
fajny przepis ;)
Futka 06.01.2016 15:59
Bardzo dziękuję :)
Futka 06.01.2016 15:58
Mak zagotowujemy z mlekiem w całości, a później go nie mielimy. Ciasteczka są mięciutkie, a mak bardzo delikatnie chrupie ;)
mysza75 06.01.2016 15:16
jakie fajne ciacha
Zdzisław 06.01.2016 14:38
takie słodkości lubię
Bernadeta1 06.01.2016 13:13
Pięknie Ci wyszły te ciasteczka, bardzo je lubię
IZABELA29 06.01.2016 12:57
dobre do schrupania
olkaaa 06.01.2016 12:29
lubię takie
gosia56 06.01.2016 12:07
Super mam pytanie mak mielony czy cały?
Lis 06.01.2016 11:48
Ekstra ciasteczka:)
2milutka 06.01.2016 09:33
pyszne małe co nieco
Wafelek2601 06.01.2016 09:16
Świetne ciasteczka
Maridka19 06.01.2016 08:45
Super te ciasteczka :)
Stenka 06.01.2016 08:44
Ciasteczka dłużej zachowują świeżość i na dłużej jest słodka przekąska
monika141 06.01.2016 08:43
smaczne ciasteczka
Renata9 06.01.2016 08:35
Wspaniałe ciasteczka do kawki i herbatki :-)
Motorek 06.01.2016 00:21
fajny przepis
Franciszek 06.01.2016 00:05
dobre do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak