Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks na amoniaku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

amoniak 1 dkg
jajko 10 szt
cukier 30 dkg
mąka 1/2 kg
masło 25 dkg
smażona skórka z pomarańczy 10 dkg
olejek arakowy 0,5 szt
sól
migdały pokrojone 8 dkg
cykata 10 dkg
rodzynki 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Keks na amoniaku

7 żółtek i 3 całe jajka ubić z cukrem, wlać stopione masło i dalej ubijając wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem i szczyptą soli. Wmieszać do ciasta rodzynki, skórkę pomarańczową i cykatę pokrojoną w kostkę oraz olejek arakowy. Ciasto włożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym i wysypanym migdałami pergaminem. Po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokrajanymi migdałami. Formę nakryć papierem i piec 65 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak