Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4-5
mąka 1/2szkl
margaryna 3/4
woda 1/2szkl
proszek do pieczenia 1 1/2łyżeczki
mąka ziemniaczana 1łyżka
cukier waniliowy 1
mąka pszenna 2łyżki
budyń śmietankowy

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Wodę i margarynę zagotować,dodawać mąkę ciągle gotując i ucierając wałkiem by powstała jednolita masa.Wystudzić (ciepłe) dodać proszek do pieczenia i po jednym całym jajku miksując mikserem ok.10min. ciasto podzielić na 2części,każdą upiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku do 180stopni.Piec 30minut
masa:
1szklankę cukru i 1szklankę mleka zagotować.Mąkę ziemniaczaną,cukier waniliowy i mąkę pszenną wmieszać.Ugotować budyń.Gdy ostygnie zmiksować masło i dodawać budyń po łyżeczce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 06.12.2010 16:23
pyszności:)
Ewelina43
Ewelina43 05.12.2010 20:08
mniam , uwielbiam karpatke
eli82 04.12.2010 10:05
pychotka !
pacpaw 30.11.2010 00:34
najpierw napoleonka a tuż za nią karpatka :o)
banditka 29.10.2010 09:27
uwielbiam karpatke
Grażyna13 23.09.2010 15:25
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak