Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa, wędzona szynka goździkowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 2 kg
czosnek 8-10 ząbków
Goździki całe Prymat 20 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
kminek 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziarenek
ziele angielskie 6-8 sztuk
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 40 g

Porada

Soli peklowej Prymat dodajemy 20g na 1 kg mięska.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa, wędzona szynka goździkowa

Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Do dużego garnka wlewamy wodę - tak by zakryła nam całe mięsko, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aż się zagotuje. Do garnka dokładamy przyprawy - pozostawiamy tylko goździki. Goździki wbijamy w naszą szynkę i wkładamy do garnka z zimną solanką. Garnek przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce np. lodówki na ok 5-7 dni. Po tym czasie szyneczkę wyciągamy z zalewy, wyciągamy z niej goździki i przekładamy ją do siatki wędliniarskiej. Tak przygotowaną szyneczkę wędzimy ok 6-8h. w zależności od wielkości szyneczek jak i wędzarni. Uwędzoną szyneczkę przekładamy do gorącej wody, by się zaparzyła tak ok 10 min. Po tym czasie pozostawiamy do przestygnięcia i możemy delektować się jej smakiem. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 17.03.2016 18:34
Najlepsza wędlinka
ben-ka 28.02.2016 11:39
Jak domowa, to smaczna.
dodi 07.01.2016 08:11
ale pychota, mniam
Bernadeta1 06.01.2016 13:19
Domowa to pychota ! !
jagoda5913 06.01.2016 00:09
pyszna swojska szynka
Barbara13 05.01.2016 22:40
super szyneczka
Wafelek2601 05.01.2016 22:39
Świetna jest taka domowa wędlinka
Małgorzata Pin 05.01.2016 22:07
Taką wędzoną szyneczkę również miałam na święta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak