Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 60 g
mąka ziemniaczana 20 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Biszkopt na rolady

jajko 4 szt
mąka pszenna 60 g
mąka ziemniaczana 20 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
woda 3-4 łyżki

Masa

jogurt grecki 750 g-light
mleko 150 ml-0,5%
stewia 4 łyżevzki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
skórka z pomarańczy lub limonki 1 szt
sok z pomarańczy

Dodatkowo

galaretka agrestowa 2 szt
dżem wiśniowy 100 g
dżem agrestowy 100 g
galaretka truskawkowa 1 szt
galaretka agrestowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji

Kroki postępowania

1
1.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
Krok 1 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
2
W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 20-25 min do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół.
Krok 2 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
3
Biszkopty na rolady: Składniki na rolady podzielić na pół. Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 10-12 min do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć ostrożnie papier i zrolować, wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostygnięcia. Drugą roladę przygotować w taki sam sposób.
Krok 3 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
4
Zimne rolady rozwinąć i posmarować dżemem ( każdą innym) zrolować i wstawić do lodówki na około godzinę.
Krok 4 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
5
Masa: Do soku z pomarańczy dodać żelatynę i zostawić ją do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w mikrofali. Do miski przełożyć jogurt grecki oraz mleko. Dokładnie rozmieszać. Dodać stevię oraz skórkę z pomarańczy, całość dokładnie wymieszać.
Stopniowo wlewać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 5-7 minut.
Krok 5 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
6
Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 900 ml wody. Odłożyć do stężenia, lecz nie całkowitego-galaretka powinna być lekko płynna. Na dno formy wyłożyć pierwszy blat biszkopta. Rozsmarować ½ masy jogurtowej.
Krok 6 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
7
Rolady przekroić na dwie części- w proporcjach 2/3 i 1/3. Ułożyć na masie jogurtowej. Krótsze rolady razem aby utworzyły całość.
Krok 7 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
8
Ostrożnie wylać tężejącą galaretkę. Na wierzchu położyć drugi kawałek biszkoptu. Rozłożyć resztę kremu. Odłożyć na cała noc do lodówki do stężenia.
Krok 8 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto
9
Dekoracja: Obie galaretki rozpuścić osobno ( można zużyć pół opakowania i rozpuścić je w mniejszej ilości wody lub przygotować z całej paczki a z nieużytej części przygotować deser dla dzieci- ja tak zrobiłam). Galaretki wylać do płaskiego naczynia i zostawić do stężenia. Kolejnego dnia małą foremką w kształcie gwiazdki wykrawać kształty. Dekorować ciasto układając kolory gwiazdek na przemian. Można również pokroić w kostkę galaretki i posypać nimi po wierzchu ciasto. Smacznego!
Krok 9 - Ciasto Pawi ogon w odchudzonej wersji foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.03.2016 20:14
wspaniały wypiek
ben-ka 05.02.2016 09:05
Śliczne to ciasto, takie kolorowe.....
KORAL 26.01.2016 10:44
Warto spróbować.
ada.la 08.01.2016 12:28
wygląda przepysznie
Ewa Wojtaszko 06.01.2016 22:05
poproszę kawałek :)
Poison1988 06.01.2016 14:42
Wygląda rewelacyjnie i na dodatek wersja light :)
Wacław 06.01.2016 09:53
apetyczne ciacho !!!
2milutka 06.01.2016 09:53
bossskie ciacho!
monika141 06.01.2016 08:46
wygląda super i na pewno jest pyszne
jagoda5913 06.01.2016 00:10
piękne ciasto
Barbara13 05.01.2016 22:41
rewelacyjne ciacho
Małgorzata Pin 05.01.2016 22:08
Świetnie się prezentuje, na pewno smaczny.
misia53 05.01.2016 21:38
mniej kaloryczne a równie smaczne
Mama niejadka 05.01.2016 21:23
Pyszne siasto
norweska20 05.01.2016 21:19
apetyczne te ciasteczko
Bernadeta1 05.01.2016 21:06
Wygląda rewelacyjnie i tak na pewno smakuje
Grazyna0211 05.01.2016 20:07
świetne ciasto
Renataj 05.01.2016 19:51
Pięknie i apetycznie się prezentuje:)
Marta1986 05.01.2016 19:50
super mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak