Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem pod bezową kołderką

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 2 szkl
masło 25 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Masa makowa

mak 0,5 kg
jajko 4 szt
cukier 2/3 szkl
dżem 2 łyżki
masło 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
orzechy włoskie siekane 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
miód 2 łyżki
aromat migdałowy
aromat cytrynowy pomarańczowy

Beza

białko 3 szt
cukier puder 1/3 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyżka
sól szczypta

Pozostałe składniki

powidła śliwkowe 200 ml

Porada

Ciasto kruche z makiem i powidłami pod bezową kołderką bardzo ciekawie wygląda i pysznie smakuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem pod bezową kołderką

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Ciasto z makiem pod bezową kołderką  foto
2
Mak wypłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny, ostudzić, osączyć i 2 razy przemielić w maszynce do mięsa. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do maku dodać rozpuszczone masło, żółtka, cukier, miód, dżem i bakalie.
Krok 2 - Ciasto z makiem pod bezową kołderką  foto
3
Połączyć z pianą, wymieszać.
Krok 3 - Ciasto z makiem pod bezową kołderką  foto
4
Połowę ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem kwadratowej tortownicy, nakłuć widelcem, wyłożyć masę makową.
Krok 4 - Ciasto z makiem pod bezową kołderką  foto
5
Mak przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta, nakłuć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 30 minut.
Krok 5 - Ciasto z makiem pod bezową kołderką  foto
6
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru pudru, ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Krok 6 - Ciasto z makiem pod bezową kołderką  foto
7
Podpieczone ciasto posmarować powidłami.
Krok 7 - Ciasto z makiem pod bezową kołderką  foto
8
Wyłożyć pianę, ponownie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
Krok 8 - Ciasto z makiem pod bezową kołderką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elaxx11 18.12.2023 15:30
Jakie są wymiary blaszki ? :)
Elaxx11 18.12.2023 15:29
Jaki wymiary blachy?
Marta Ryżek-Kalkowska 01.09.2016 23:10
uwielbiam takie wypieki
KORAL 20.08.2016 20:57
Wspaniałe są Twoje ciasta
IZABELA29 03.07.2016 21:43
Pysznie wyglada
sezamek 20.03.2016 00:36
Wspaniałe ciasto
ben-ka 10.03.2016 09:25
Chyba sobie takie zrobię:)
MAR3STA 14.01.2016 19:08
świetne ciasto i bardzo apetyczne
IwonaKa 09.01.2016 14:16
wyglada pięknie,na pewno by mi smakowało
Poison1988 06.01.2016 14:44
Wygląda świetnie, takiego makowego jeszcze nie jadłam :)
monika141 06.01.2016 08:47
pychotka mniam
Barbara13 05.01.2016 22:42
rewelacyjne
monikaT83 05.01.2016 21:57
wygląda perfekcyjnie!
misia53 05.01.2016 21:25
świetne ciasto i beza tak pięknie wypieczona
Mama niejadka 05.01.2016 21:20
Pyszne ciasto
norweska20 05.01.2016 21:19
smakowicie się prezentje
Bernadeta1 05.01.2016 21:07
wyśmienite ciasto
Madzik239 05.01.2016 19:41
Bezowa kołderka wygląda imponująco..mniam
Marta1986 05.01.2016 19:38
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak