Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pomarańczowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 2
mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka jaglana 1 szklanka
masło 50 gram
jajko 4
ksylitol 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

Moja wersja jest bezglutenowa, ale spokojnie możecie użyć tradycyjnej mąki pszennej (polecam wtedy dodać pół szklanki mąki ziemniaczanej).

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pomarańczowe

Pomarańcze trzeba dokładnie umyć, najlepiej sparzyć wrzątkiem.
Ścieramy na drobnej tarce skórkę z pomarańczy. Kroimy je na mniejsze części i blendujemy na jednolitą papkę.
Masło ucieramy mikserem ze słodzidłem, dodajemy stopniowo żółtka jaj i ubijamy na puszystą masę.
Następnie dodajemy stopniowo masę pomarańczową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodajemy białka i delikatnie mieszamy całość łyżką tak aby nie utracić puszystości piany.
Przekładamy ciasto do foremki (keksówka o długości 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 05.01.2016 17:49
Bardzo fajny przepis.
w mojej kuchni 05.01.2016 14:06
Pysze aromatyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak