Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w ośmiornicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ośmiornica
cebula czerwona 1
Liść laurowy suszony Prymat 4
oliwa 4 łyżki
ząbki czosnku 2
wino białe wytrawne 80 ml
łosoś filet 320 g
masło 100 g
Liść lubczyku suszony Prymat
cytryna
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w ośmiornicy

Ośmiornicę rozmrozić, następnie usunąć wnętrzności, a także oczy i otwór gębowy. Dokładnie wypłukać ją pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy ośmiornicę, dodajemy liście laurowe, czosnek, cebulę i wino. Przykrywamy pokrywkę, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ośmiornicę pół godziny.
1,5 litrową butelkę plastikową odcinamy w wysokości 10 cm, od spodu robimy dziurki i po ugotowaniu przekładamy ośmiornicę do pojemnika z butelki, ubijamy ją i kładziemy pokrywkę od słoika a na niej jakiś ciężarek. Odstawiamy do wystudzenia, potem wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Sos po ośmiornicy gotować dalej, by się zredukował do 100-150 ml dodać masło(zostawić łyżkę masła do łososia)
Łososia umyć i zdjąć skórę, poszatkować go drobno i dodać łyżkę masła, 2-3 łyżki zredukowanego sosu z ośmiornicy, pieprz i kilka kropel soku z cytryny.
Ośmiornicę wyjąć z butelki i cienko pokroić w plasterki. Na desce ułożyć folię spożywczą, ułożyć plastry ośmiornicy w kształt prostokąta, posypać lubczykiem i wyłożyć na środek łososia. Zawinąć całość, ścisnąć brzegi folii i włożyć do naczynia do gotowania na parze na 15 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak