Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

farszynki meksykańskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na ciasto

mąka pszenna 225 g
woda letnia 135 ml
drożdże świeże 15 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki

na nadzienie

mięso mielone wołowe 300 g
kukurydza w puszce 1/2 op
fasola czerwona z puszki 1/2 op
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek ząbki 2
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
olej 2 łyżki
zioła

na wierzch

jajko
mozzarella 100 g
zioła

Porada

Mozzarellę można zastąpić serem żółtym lub dowolnym innym, który dobrze się topi

Przepis i sposób przygotowania na: farszynki meksykańskie

Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać pozostałą mąkę, olej i sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż będą złote.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 16.05.2017 16:02
bardzo apetyczne na kolację i nie tylko
sylwia_sl 04.01.2016 18:22
Bardzo mi się ten pomysł podoba
RenataZ-et 04.01.2016 14:19
wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak