Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z zająca

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zając oczyszczony bez skóry
podgardle wędzone 70 dag
słonina 30 dag
marchew szt
pietruszka szt
seler szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat 4 szt
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
jajko 3 szt
bułka 3 szt
sól i pieprz
przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z zająca



Mięso z zająca dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele,sól, pieprz, jałowiec. Gotujemy do miękkości około 2-3 godzin najlepiej do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Mięso wyciągamy, studzimy i obieramy z kości a boczek i podgardle kroimy na mniejsze kawałki ( zostawiamy kilka pasków słoniny na wierzch).

Bułki moczymy w wywarze gdzie gotowało się mięso, odciskamy. Mięso z zająca, podgardle, słoninę, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, bułki mielimy trzy razy. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, oraz doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do wyścielonej papierem do pieczenia dużej blaszki. Paski słoniki kładziemy na wierch pasztetu i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ekonomistka 08.04.2023 17:05
Mam zająca więc pora wypróbować ten przepis. Dzięki
teresa18 04.01.2016 18:31
wyśmienity, palce lizać
Mniam 04.01.2016 17:15
Taki pasztet z chęcią bym zjadła :)
Okayu 28.07.2022 21:53
Chyba jesteś nienormalny
halina17 04.01.2016 16:47
Dobry pasztet.
mirosława4 04.01.2016 14:38
domowy najlepszy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak