Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDZOWE ROGALIKI

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 1 kostka
jajko 2
drożdże 5 dag
mleko ciepłe 2/3 szklanki
cukier 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDZOWE ROGALIKI

Drożdże rozcieramy z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ja robię to w wysokiej misce tak żeby mi nie uciekły i co najmniej podwoiły swoją objętość (około 15 minut).
Mąkę wsypujemy do miski, wrzucamy margarynę, wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą dwie pełne blachy. Potrzebujemy jeszcze jednego jajka do posmarowania przed włożeniem do piekarnika
Smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Pilnować aby się nie przypaliły. Powinny być tylko przyrumienione.
Możemy dodać nadzienie z powideł

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara55 17.11.2011 15:32
bardzo smaczne
rakow2
rakow2 31.03.2011 16:32
uwielbiam rogaliki
Krzysztof42 05.09.2010 13:43
szkoda że jest zdjęcie bo apetytu nabrałem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak