Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

cukier 300 gram
margaryna 125 gram
kakao 3-4 łyżki
mąka 280 gram
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
oliwa 3 łyżki
woda 80 ml

KREM

mleko 500 ml
budyń waniliowy 1
mąka 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
masło lub margaryna 250 gram

Posypka kokosowa

wiórki kokosowe 100 gram
margaryna 1 łyżeczka
cukier 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemne ciasto z kremem i wiórkami

Kroki postępowania

1
Cukier, margarynę i kakao przekładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się składników (do wrzenia). Po czym wlewamy wodę i oliwę, mieszamy dokładnie. Studzimy.
Krok 1 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
2
Białka oddzielamy od żółtek, po czym z białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
3
Natomiast do żółtek dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy.
Krok 3 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
4
Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Krok 4 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
5
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy ją łyżką z ciastem.
Krok 5 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
6
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Krok 6 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
7
Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.
Krok 7 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
8
KREM: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej wsypujemy budyń waniliowy oraz mąkę i mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy.
Krok 8 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
9
Margarynę miksujemy, po czym dalej miksując dodajemy porcjami zimny budyń.
Krok 9 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
10
Krem dzielimy na dwie części. Jedną część kremu wykładamy na jedno ciasto, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.
Krok 10 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto
11
Wiórki: W małym garnuszku topimy margarynę, po czym wsypujemy wiórki kokosowe oraz cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając, aż zbrązowieją. Studzimy, po czym zimnymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.
Krok 11 - Ciemne ciasto z kremem i wiórkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.01.2016 11:27
Pychota ciasto
bietka 04.01.2016 10:36
smaczne ciacho :)
ilka01 04.01.2016 10:05
pychotka ...:)
Motorek 04.01.2016 10:00
bardzo dobre
Anna169Hosz 04.01.2016 10:00
Prawdziwe pyszności.
Kasnaj 04.01.2016 09:49
rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak