Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki wołowe

5.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Steki wołowe to dania mięsne, które cieszą się dużą popularnością wśród koneserów wysokiej jakości mięsa wołowego. Jeśli chcecie zjeść treściwy obiad lub szukacie przepisu na kolację dla dwojga - ten na steki wołowe przypadnie Wam do gustu. 

Składniki:

udziec wołowy 300 g ( mięso z udzca)
oliwa
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
masło

Porada

Dzięki smażeniu mięsa na dobrze rozgrzanej patelni wszystkie soki zostały zamknięte w środku i wypłynęły podczas krojenie mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Steki wołowe

Jak zrobić steka wołowego?

Przepis na steki wołowe nie jest zbytnio skomplikowany. Wystarczy jedynie przygotować mięso: umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie doprawić. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową.  Jeśli chodzi o solenie steków przed smażeniem, są różne szkoły. Jeśli jednak zdecydujesz się to zrobić, posól mięso tuż przed wrzuceniem go na ruszt/patelnię. Warto wówczas wybrać sól gruboziarnistą. Pamiętajcie również o czasie smażenia steków wołowych. Jest on o tyle ważny, jeśli zależy Wam bardzo na właściwym stopniu miękkości mięsa. Sprawdźcie, jak zrobić steka wołowego: 

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić 3-4 cm. plastry. Każdy plaster nasmarować oliwą z oliwek oraz oprószyć pieprzem i solą.

2. Patelnię dobrze rozgrzać (u mnie grillowa), by była gorąca, położyć steki. Smażyć po 3 min. z każdej strony. Zdjąć z patelni, odłożyć steki na 5 min. by odpoczęły. Jeśli wolimy bardziej wysmażone steki należy wydłużyć czas smażenia o 2 min.

3. Przed podaniem mięso oprószyć sola oraz położyć wiórki masła.

Stek wołowy, to danie, które przyciąga uwagę smakoszy mięsa i może być wyjątkowym doświadczeniem kulinarnym. Niezależnie od preferencji smakowych, stopnia wysmażenia czy użytych przypraw, stek wołowy jest zawsze luksusowym daniem i bardzo wyjątkowym. Jeśli macie ochotę na odrobinę luksusu - koniecznie przygotujcie steki wołowe!

Więcej przepisów na dania z wołowiną znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

Rolady wołowe

Bitki wołowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 05.01.2016 08:24
wspaniałe steki
dollce 04.01.2016 22:07
Zdecydowanie moje smaki :)
SzczyptaChili 04.01.2016 12:44
Dziękuję :)
JulkaTomeczek 04.01.2016 11:19
Pyszne danie
Damiano
Damiano 04.01.2016 10:21
bardzo dobre
kd045 04.01.2016 10:10
wygląda pysznie ;)
Krzysztof15 04.01.2016 08:55
bardzo lubię
olkaaa 04.01.2016 07:44
lubię takie
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:36
takie mięsko,to ja lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak