Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grysikowe z jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaszka 25x25cm. Masa grysikowa:

mleko 1 l
masło 250 g
kakao 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
kasza manna 1 szklanka

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg , słodkie
cukier waniliowy 16 g
masło 3 łyżki

Polewa

masło 250 g
czekolada mleczna 2 tabliczki

Dodatkowo

herbatniki 4 opakowania (1 paczka 54g)

Porada

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia które możemy przygotować o każdej porze roku.

Przepis i sposób przygotowania na: Grysikowe z jabłkami

1. Masa grysikowa:W garnku zagotować mleko ,dodać masło , cukier oraz kakao. Gdy składniki się rozpuszczą wsypywać powoli kaszę mannę ,energicznie mieszając. Gotować 2-3 min.
2.Masa jabłkowa:Jabłka obrać,pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dusić do momentu aż się porozpadają. Podać cukier waniliowy oraz masło. Zostawić na gazie do momentu rozpuszczenia się masła, dokładnie wymieszać.
3.Polewa:W garnku roztopić masło, dodać połamana na kostki czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz 1/2 ilości herbatników. Wyłożyć masę grysikową, rozsmarować. Wierch przykryć masą jabłkową oraz pozostałymi herbatnikami. Całość przykryć polewą czekoladową.
5.Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 h.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 05.01.2016 08:25
wygląda pysznie
Krzysztof15 04.01.2016 08:56
super ciacho
Krystyna32 04.01.2016 08:10
pyszne ciasto
olkaaa 04.01.2016 07:43
muszę spróbować
Franciszek 04.01.2016 00:17
dobre do kawki
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:39
mniam ! pyszniaste
Marta1986 03.01.2016 22:20
smaczne ciasto
Ania321 03.01.2016 22:17
musi być pyszne :)
Noruas 03.01.2016 22:06
O tak, marzę o tym cieście na deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak