Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z ryżu i pieczarek w sosie pomidorowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kotleciki

ryż 1/2 szklanki
pietruszka zielona 1/2 pęczka
koper świeży 1/2 pęczka
pieczarki 4-5 sztuk
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
majonez 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku

sos pomidorowy

przecier pomidorowy 250 ml
ząbki czosnku 2 ząbki
cebula 1 sztuka
śmietanka słodka do smaku
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku

Porada

Przygotowaną masę można wrzucić do malaksera i zblendować. Po czym uformować z niej kotleciki i usmażyć na tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z ryżu i pieczarek w sosie pomidorowym

1. Ryż ugotować. Pietruszkę zieloną i koperek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, przysmażyć razem na tłuszczu. Ryż połączyć z posiekanym koperkiem i pietruszką zieloną, jajkiem, pieczarami z cebulką, majonezem, dobrze wymieszać, przyprawić do smaku.
2. Z masy formować kotleciki, smażyć na tłuszczu.
3. Sporządzić sos pomidorowy: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, przyrumienić na tłuszczu. Wlać przecier pomidorowy, dodać do smaku śmietanę słodką i przyprawić do smaku.
4. Kotleciki podawać polane sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.01.2016 08:11
pyszności :)
IZABELA29 04.01.2016 07:56
Czasem robię takie są bardzo dobre
mysza620 03.01.2016 23:30
nigdy takich nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak