Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z masą

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

białko 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mak 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 100 mililitrów

Krem:

mleko 2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
masło 200 gramów
dżem wiśniowy 100 mililitrów
biała czekolada 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z masą

Przygotowanie ciasta: Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać suchy mielony mak i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć po równo do 2 foremek o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20-25 minut.

Przygotowanie masy: Mleko przelać do garnka. Dodać połamaną czekoladę, cukier, masło i podgrzewać, cały czas mieszając. W momencie, gdy cała czekolada, cukier i masło się rozpuści i połączy z mlekiem dodać mąkę i energicznie chwilę mieszać, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki i ostudzić.

Wystudzony krem wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta posmarowanego dżemem wiśniowym, na krem dać drugą warstwę ciasta i znów krem. Tak zrobione ciasto włożyć na całą noc do lodówki.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 05.01.2016 23:11
wygląda pysznie
ania2610 04.01.2016 10:57
pysznie wygląda!
bietka 04.01.2016 07:13
Mniam zjadłoby się kawałeczek :)
jagoda5913 04.01.2016 00:33
piękny makowiec
Barbara13 04.01.2016 00:27
jaki kuszący, rewelacja
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:42
dawno nie jadłam makowca,Twój wygląda przesmacznie
fotoviderek 03.01.2016 22:40
Moje ulubione :)
Noruas 03.01.2016 22:05
Rewelacyjne ciasto, super pomysł!
Izabela9 03.01.2016 21:32
Za makowcami nie przepadam ale ten kusi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak