Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 1/2 kg
drożdże świeże 30 g
miód płynny 1 łyżeczka
woda letnia 2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczka
siemię lniane 20 g
słonecznik łuskany 50 g
sezam 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy

Drożdże rozmieszać z miodem i 2 łyżkami wody. W misce wymieszać mąkę z solą i ziarnami, dodać drożdże i wodę. Wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie przełożyć do keksówki i odstawić na kolejne 10 min. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Wstawić chleb, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Kroić dopiero jak całkiem wystygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

franeklew
franeklew 25.04.2017 19:52
Bardzo smaczny chleb. Do ziaren slonecznika, lnu i sezamu dodalem jeszcze 20 gr ziaren Dyni. Wyszlo doskonale.
Alex_M 06.01.2016 14:07
jaki jest typ mąki orkiszowej?
jagoda5913 04.01.2016 00:31
świetny wary wypróbowania
sliwka 03.01.2016 21:17
Pyszny, tez taki piekę;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak