Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka leniwe po mojemu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Warzywa

ziemniaki ugotowane 500 gram

Mąka

mąka ziemniaczana 2 łyżki

Nabiał

ser biały 250 gram

Jajka

jajko 1 sztuka

Przyprawy

pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka leniwe po mojemu

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. W naszym wykonaniu były to ziemniaki z poprzedniego obiadu.
Krok 1 - Kopytka leniwe po mojemu foto
2
Do przygotowanych ziemniaków dodajemy rozdrobniony w palcach biały ser oraz wbijamy jedno całe jajko.
Krok 2 - Kopytka leniwe po mojemu foto
3
Do połączonym składników w następnym etapie dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie jeśli ktoś lubi koperek.
Krok 3 - Kopytka leniwe po mojemu foto
4
Wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy podsypując mąką aby masa nie przyklejała się.
Krok 4 - Kopytka leniwe po mojemu foto
5
Z przygotowanego ciasta formułujemy ruloniki i tniemy nożykiem na części przypominające kopytka.
Krok 5 - Kopytka leniwe po mojemu foto
6
Przygotowane kopytka gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Po wypłynięciu kopytek na wierzch wyciągamy je cedzakiem. Kopytka możemy podawać z odrobiną rozpuszczonego masła lub z podsmażaną tartą bułką w zależności od upodobań domowników.
Krok 6 - Kopytka leniwe po mojemu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:42
ja kopytka zawsze robię z serem,bez sera,to już nie to
Marta1986 03.01.2016 22:23
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak