Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 5-6 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
pietruszka 2 szt
ziele angielskie 5-10 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-4 szt
cebula biała 1 szt
przecier pomidorowy 1 szt
pomidory 2 szt
filet z dorsza 6 kostek
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Kostki ryby należy rozmrozić . Następnie rozmrożoną rybę posolić ,obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć.
Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić na tłuszczu . Dokładamy do niej starte warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy wszystko przez 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone ,doprawiamy wszystko solą, pieprzem i cukrem. Chwilę gotujemy. Następnie w naczyniu żaroodpornym warstwami układamy na przemian rybę i warzywa , tak, by wierzchnią warstwę stanowiły warzywa i zapiekamy w piekarniku jeszcze przez ok. 15-20 minut Odstawiamy na około 10 godzin, żeby ryba przeszła sosem. Podajemy na zimno lub ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2016 01:49
Zawsze dobra.
jagoda5913 04.01.2016 00:36
fajna rybka
dorota w 03.01.2016 20:54
wygląda pysznie :)
Megg 03.01.2016 20:27
bardzo lubie taka rybke
gosia1988 03.01.2016 19:15
rybę po grecku to ja mogę jeść codziennie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak