Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini torciki bezowe Raffaello

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na bezy

białko 3 szt
cukier 175 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Składniki na krem Raffaello

śmietanka 36% 150 ml
biała czekolada 100 g
serek mascarpone 250 g
wiórki kokosowe 50 g
cukier puder 1 łyżka

Dodatkowo

wiórki kokosowe 2 łyżki
płatki migdałowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mini torciki bezowe Raffaello

Przygotowanie bezy:
Blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim kilka okręgów np. od kubka (ja narysowałam 4). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.

Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi, wyrównujemy spody i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnosimy boki ku górze (możemy też użyć rękawa cukierniczego). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezy przez ok. 2 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu Raffaello:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce do serka mascarpone, ewentualnie możemy dodać cukier puder. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy.

Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni. Bezy napełniamy kremem po wierzchu posypujemy migdałami i wiórkami kokosowymi.

Mini torciki bezowe Raffaello przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 20.10.2016 12:52
Pyszne i ładnie wyglądają :)
dollce 07.01.2016 20:06
Wyglądają obłędnie :)
mami93 04.01.2016 11:16
pyszności :)
Ada-Gaba 03.01.2016 21:40
przepyszny deserek
2milutka 03.01.2016 21:15
Cudowny smak!
as28 03.01.2016 20:47
ale pyszności
Ania84 03.01.2016 19:54
cudowny deserek :)
dorota w 03.01.2016 19:43
Wspaniały deser, ja też bym się skusiła :)
Wiktoria29 03.01.2016 19:38
bardzo kuszące, nie odmówiłabym nawet na diecie
ania2610 03.01.2016 19:33
coś pysznego!
gosia1988 03.01.2016 19:16
rewelacja - ale bym zjadła...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak