Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z płatkami owsianymi i oregano.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
płatki owsiane 1/2 szklanki
oregano 1 łyżeczka
siemię lniane 1 łyżka
sezam 1-2 łyżki
woda letnia 2 szklanki
drożdże 25 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
tłuszcz do formy wg potrzeb
otręby wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z płatkami owsianymi i oregano.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki letniej wody i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, płatki i suche dodatki wraz z solą.Wymieszać.
Gdy rozczyn nam wyrośnie dodajemy go do miski wraz z 2 szklankami letniej wody, drewnianą łyżką mieszamy składniki do połączenia, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto urośnie mieszamy je łyżką, by napowietrzyć,a następnie przekładamy je do wysmarowanej i wysypanej otrębami foremki i odstawiamy do wyrośnięcia już w foremce.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C wstawiamy chleb i pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy następne pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 03.01.2016 21:04
pyszne domowe pieczywo
adelajda 03.01.2016 20:27
domowe pieczywo najsmaczniejsze
stokrotka 03.01.2016 20:15
ale świetny przepis!!!
Wiktoria29 03.01.2016 19:37
jaki puszysty, mniam
Bernadeta1 03.01.2016 19:27
Bardzo apetycznie wygląda ten chlebek, chętnie bym spróbowała
Renata9 03.01.2016 18:42
Smaczny, domowy chlebuś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak