Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale a'la marcińskie

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 gram
drożdże świeże 30 gram
mleko 300 ml
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 1 sztuka
masło 225 gram

Nadzienie

mak 250 gram
cukier 1/2 szklanki
miód 1 łyżka
jajko 1 sztuka
śmietana 18 proc 2 łyżki
aromat migdałowy
ekstrakt waniliowy

Lukier

cukier puder 1 szklanka
gorąca woda 2 łyżki
sok z cytryny
orzechy posiekane

Dodatkowo

jajko 1 sztuka do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale a'la marcińskie

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać mleko i po chwili mąkę , jajko, cukier waniliowy i 25 g roztopionego masła. Zagnieść ciasto i na pół godziny wstawić do lodówki.
Krok 1 - Rogale a'la marcińskie foto
2
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 X 40. Zimne masło pokroić w plasterki i ułożyć na 2/3 powierzchni ciasta, zostawiając 2 cm od brzegów na zlepienie.
Krok 2 - Rogale a'la marcińskie foto
3
Ciastem bez masła przykryć 1/3 pozostałego ciasta.
Krok 3 - Rogale a'la marcińskie foto
4
Złożyć jeszcze raz i dokładnie zlepić boki. Rozwałkować na poprzednią wielkość, złożyć i wstawić do lodówki na pół godziny. Czynność wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć jeszcze dwa razy.
Krok 4 - Rogale a'la marcińskie foto
5
Tak przygotowane ciasto włożyć do większego woreczka i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja zostawiłam na noc. Mak: Sparzony mak przekręcić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Przełożyć do worka cukierniczego.
Krok 5 - Rogale a'la marcińskie foto
6
Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt ok. 45 X 50, podzielić na pół i radełkiem wyciąć trójkąty.
Krok 6 - Rogale a'la marcińskie foto
7
Mak wyciskać z worka cukierniczego na długość 2/3 trójkąta.
Krok 7 - Rogale a'la marcińskie foto
8
Naciąć każdy trójkąt u podstawy i zwinąć rogale.
Krok 8 - Rogale a'la marcińskie foto
9
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni
Krok 9 - Rogale a'la marcińskie foto
10
Po upieczeniu przestudzić i lekko ciepłe polukrować i posypać orzechami. Lukier: Cukier puder utrzeć z wodą, do pożądanej konsystencji rozrzedzić sokiem z cytryny.
Krok 10 - Rogale a'la marcińskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 04.01.2016 10:01
smakowite rogale
irenka 03.01.2016 16:10
przepyszne słodkości
sliwka 03.01.2016 15:16
Pychotka, mniam;))
Jadwiga/Jaga85 03.01.2016 14:59
Piękne wyszły!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak