Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pijak

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt
mak 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
wódka wg uznania

Krem

budynie śmietnkowe 2 opakowania
masło 200 g
mleko 3,2% 1/2 l

Polewa

masło 50 g
mleko 2 łyżki
cukier puder 1/3 szklanki
kakao 2 łyżki
sól do smaku

Porada

Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy przejdzie smakiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pijak

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę.
Następnie dodajemy do niej powoli żółtka (wciąż ubijając), dodajemy cukier, bierzemy łyżkę i delikatnie mieszając dodajemy kolejno mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak.
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut.

Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, tyle że w 0,5 litra mleka rozpuszczamy oba budynie.
Po ostudzeniu dodajemy masło i miksujemy na jednolity krem.
Wykładamy masę na ciasto.

Biszkopty moczymy w wódce rozcieńczonej z wodą (1:1).
Układamy na krem.

Robimy polewę, najpierw rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier), a gdy już cukier puder się rozpuści (aby sobie ułatwić to zadanie, dodajemy mleko), to zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy. Po przestudzeniu polewamy biszkopty wyłożone na cieście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagoda 09.08.2023 14:18
Co zamiast alkoholu w wersji dla dzieci?
Doradca Smaku 10.08.2023 12:40
Można maczać biszkopty w naparze herbacianym lub soku, ale to ciasto nie będzie miało już wtedy adekwatnej nazwy :)
Ela15 13.02.2016 12:00
fajne ciasto
Jagódka77 10.01.2016 19:50
lubię to ciasto
Aleksandra/Olcia 03.01.2016 14:30
uwielbiam je!
Damiano
Damiano 03.01.2016 13:32
uwielbiam to ciasto
halina17 03.01.2016 13:25
Dobre ciasto.
Stenka 03.01.2016 13:04
lubię to ciasto
Dorota76 03.01.2016 12:53
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak