Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z mąką orzechową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanka
marchewka 1 szklanka
orzechy 1 szklanka mąki
jajko 4 sztuka
olej rzepakowy 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczka
cukier brązowy 3/4 szklanka
sól 1 szczypta

Krem

śmietana kremowa 30% 400 mililitr
cukier brązowy 1/2 szklanka
serek mascarpone 250g opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z mąką orzechową

Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę, mąkę orzechową i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około godziny, za nim jednak wystawicie ciasto, sprawdźcie patyczkiem, czy jest suche w środku.

W międzyczasie przygotujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier brązowy i dodajemy mascarpone, a następnie wszystko razem miksujemy. Wykładamy na przestygnięte ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Programistapogodzinach 03.01.2016 20:13
Oj bardzo i smacznie :)
foczka-ks 03.01.2016 18:59
jak słodko tutaj
Programistapogodzinach 03.01.2016 14:14
Trochę jak leśny mak:) było robione :D
Programistapogodzinach 03.01.2016 14:13
I tak też smakuje:)
paulina2157 03.01.2016 12:38
fajna wersja ciasta marchewkowego z kremem
kd045 03.01.2016 11:39
wygląda pysznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak