Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka błyskawiczna

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

masło lub margaryna 250 g
żółtko jajek 4
mąka pszenna 3-3,5 szkl.
cukier puder 1/3 szkl.
sól do smaku

~ BUDYŃ

mleko 1,5 litra
masło 200 g
cukier do smaku
budyń waniliowy 3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka błyskawiczna

Zimne masło posiekać z mąką, solą, żółtkami, cukrem pudrem i ew. kilkoma łyżkami zimnego mleka. Szybko zagnieść kruche ciasto, podzielić na połowę i owinąć folią - schłodzić w lodówce.

Zimne ciasto rozwałkować na wielkość średniej blaszki i upiec dwa równe blaty.

Zagotować 850 ml mleka, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści - posłodzić do smaku. Budynie rozpuścić w pozostałym zimnym mleku i wlać do wrzącego - mieszać, aż całość zgęstnieje i straci posmak surowej mąki.

Na dno blaszki położyć kruchy spód i zalać gorącym budyniem, rozprowadzić po całej powierzchni. Nakryć drugim kruchym ciastem i obciążyć deseczką, na której można położyć torebkę cukru lub mąki.
Odstawić w chłodne miejsce do stężenia, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki..

Ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić na kostki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 03.01.2016 19:07
smakowicie wygląda
norweska20 02.01.2016 21:58
bardzo lubię
Mama niejadka 02.01.2016 21:03
Smacznie i szybko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak