Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1 szkl
smalec 3 łyżki
pierś z kurczaka 1 szt
cebula 2 szt
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w wodzie, aż będą miękkie. Odlewamy i studzimy.
Krok 1 - Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą  foto
2
Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub mielimy na drobnym sitku. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, solimy i szybko wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką.
Krok 2 - Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą  foto
3
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki. Lekko spłaszczamy i na środku robimy małą dziurkę. Układamy na podsypaną mąką stolnicę.
Krok 3 - Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą  foto
4
Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, po chwili lekko mieszamy gotujemy ok 1-2 minuty od wypłynięcia. W tym czasie na smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka i cebule. Doprawiamy do smaku i polewamy tym kluski.
Krok 4 - Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 18.01.2016 18:31
moje ulubione kluchy,często robię na niedzielę
Krzysztof15 02.01.2016 09:38
bardzo lubię
bertpvd 02.01.2016 09:33
uwielbiam to zestawienie :)
Łukasz15 01.01.2016 22:02
Moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak