Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt - składniki na 1. Pieczmy 2 biszkopty

jaja 4 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Jabłka

jabłka 2 kg
woda 1/2 szkl
cukier 2 łyżki

dodatki

cukier puder
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Pieczemy dwa biszkopty - każdy przygotowujemy w ten sam sposób

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami

Kroki postępowania

1
Pieczemy dwa biszkopty - każdy przygotowujemy w ten sam sposób


Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy pianę, dodajemy porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku stale miksując.
Krok 1 - Biszkopt z jabłkami foto
2
Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy.
Krok 2 - Biszkopt z jabłkami foto
3
Blachy do wypieku smarujemy tłuszczem i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 - 25 minut do suchego patyczka.
Krok 3 - Biszkopt z jabłkami foto
4
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka
Krok 4 - Biszkopt z jabłkami foto
5
Podlewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Krok 5 - Biszkopt z jabłkami foto
6
Biszkopty przekładamy gorącą masą jabłkową
Krok 6 - Biszkopt z jabłkami foto
7
Dekorujemy cukrem pudrem. Odstawiamy na minimum 2 godziny.
Krok 7 - Biszkopt z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak