Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka tortowa 5 szklanek
drożdże świeże 5 dkg
masło 15 dkg
cukier puder 6 łyżek
cukier waniliowy 1 szt
mleko 1 1/2 szklanki
rum 3 łyżki
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 żółtka
sól 1 łyżeczka

Masa makowa

mak 2 puszki
olejek migdałowy 1 szt
olejek pomarańczowy 1 szt
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
miód prawdziwy 1 łyżka
rodzynki 1 garść
orzechy włoskie 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany

Kroki postępowania

1
Mąkę wysiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Zrobić rozczyn z ; Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru, rozpuścić. 1/2 szklanki mleka lekko podgrzać, wlać do rozpuszczonych drożdży, dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia, następnie wlać do mąki na stolnicy.
Krok 1 - Makowiec zawijany foto
2
Jajka i żółtka roztrzepać z 4 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym, wlać do drożdży na mąkę , wysiekać nożem. Masło roztopić, wystudzić i dać do ciasta.
Krok 2 - Makowiec zawijany foto
3
Wyrabiać ciasto długo i dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Podzielić ciasto na 3 części.
Krok 3 - Makowiec zawijany foto
4
Masa makowa.
Wyłożyć mak do miski, dać 1 jajo, 1 żółtko, 1 łyżkę miodu, bakalie , olejki zapachowe i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Makowiec zawijany foto
5
Ciasto rozwałkować na duży kwadrat, posmarować białkiem, następnie nałożyć porcję masy makowej, wyrównać, posmarować jeszcze raz białkiem.
Krok 5 - Makowiec zawijany foto
6
Zawijać ciasto z makiem w roladę.
Krok 6 - Makowiec zawijany foto
7
Każdą roladę nałożyć na papier do pieczenia /zwrócić uwagę aby końcówka ciasta rolady była dokładnie pod spodem/, zawinąć papierem pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni papieru do wyrośnięcia . Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 7 - Makowiec zawijany foto
8
Piec w piekarniku 190 st.C ok. 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Smacznego;))
Krok 8 - Makowiec zawijany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota w 01.01.2016 19:41
Wyszedł idealnie!
adelajda 01.01.2016 19:27
Pyszny makowiec
ania2610 01.01.2016 18:16
z pewnością pyszny i ładnie zrolowany- też w tym roku robiłam :)
Wacław 01.01.2016 16:47
uwielbiam rolady makowe
fotoviderek 01.01.2016 15:57
Moje ulubione ciacho :)
Jadwiga/Jaga85 01.01.2016 15:18
pyszny deser!
gosia56 01.01.2016 15:15
super to ulubione ciasto mojego męża
mirosława4 01.01.2016 15:14
bardzo lubię
RenataZ-et 01.01.2016 14:09
bardzo smaczny makowiec
eliza135 01.01.2016 13:59
lubię takie rolady makowe
Barbara13 01.01.2016 13:26
jak ja lubię takie ciacho :)
Futka 01.01.2016 13:10
Świetny i bardzo smakowity makowiec :)
Gracer 01.01.2016 13:06
super makowiec
Motorek 01.01.2016 12:53
uwielbiam makowca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak