Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podlaskie wareniki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
cebula 3 szt
olej 3 łyżki
mąka tortowa 500 g
sól
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Podlaskie wareniki

Kapustę odcisnąć, ugotować. Grzyby namoczyć, ugotować.
Pokrojone grubo cebule zeszklić na łyżce oleju. Połączyć z kapustą i grzybami. Zemleć w maszynce o średnich oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i maggi.
Z mąki, ok. pół szklanki ciepłej wody i szczypty soli zrobić ciasto jak na pierogi. Wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz i zlepić w falbankę.
Wrzucać wareniki na lekko osolony wrzątek i gotować tak długo, aż wypłyną.
Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć je na złoty kolor z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 26.12.2010 08:46
Takie wareniki muszą być smaczne.
pauluna
pauluna 22.08.2010 16:37
oo to bardzo ciekawe
Ewa111 22.08.2010 14:34
lubię takie regionalne potrawy
marzencia2007 22.08.2010 14:31
super
iwa643 21.08.2010 07:17
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak