Podlaskie wareniki

Podlaskie wareniki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    500 g
  • cebula

    3 szt
  • olej

    3 łyżki
  • mąka tortowa

    500 g
  • sól

  • grzyby suszone

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę odcisnąć, ugotować. Grzyby namoczyć, ugotować.
Pokrojone grubo cebule zeszklić na łyżce oleju. Połączyć z kapustą i grzybami. Zemleć w maszynce o średnich oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i maggi.
Z mąki, ok. pół szklanki ciepłej wody i szczypty soli zrobić ciasto jak na pierogi. Wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz i zlepić w falbankę.
Wrzucać wareniki na lekko osolony wrzątek i gotować tak długo, aż wypłyną.
Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć je na złoty kolor z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

26.12.2010 08:46
Takie wareniki muszą być smaczne.

pauluna

22.08.2010 16:37
oo to bardzo ciekawe

Ewa111

22.08.2010 14:34
lubię takie regionalne potrawy

marzencia2007

22.08.2010 14:31
super

iwa643

21.08.2010 07:17
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat