Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowo- gruszkowe racuchy

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka razowa 0,5 szklanki
orzechy laskowe 0,5 szklanki, mielone
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
gruszki 4 sztuki

Porada

Gruszki idealnie komponują się z orzechowym ciastem!

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowo- gruszkowe racuchy

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąki, orzechy, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia.
Krok 1 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
2
Całość dokładnie miksujemy. Ciasto pozostawiamy na około 10 minut, by odpoczęło.
Krok 2 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
3
Między czasie obieramy gruszki i kroimy w plasterki. Pokrojone dodajemy do ciasta i mieszamy.
Krok 3 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta formując zgrabne racuszki. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Krok 4 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
5
Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Krok 5 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 31.12.2015 14:57
Na pewno bardzo apetyczne!
Łukasz15 31.12.2015 09:06
Bardzo dobre
bietka 31.12.2015 08:04
Smaczne połączenie smaków :)
gusia1000 31.12.2015 02:29
Fajny przepis.
jagoda5913 31.12.2015 00:34
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak