Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser ryżowy z mlekiem kokosowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko kokosowe 1 puszka
ryż do risotto 300 g
sól do smaku
cukier waniliowy 2-3 łyżki
ksylitol do smaku
dżem porzeczkowy mały słoiczek
kiwi 2-3 dojrzałe

Porada

Do deseru użyłam dżemu z czerwonych porzeczek - można go zastąpić dżemem z czarnych porzeczek lub agrestu.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowy z mlekiem kokosowym

Ryż wsypać do gorącej wody, dodać nieco soli i gotować ok.10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie większość wody i będzie półmiękki - dolać puszkę mleka kokosowego. Dokładnie wymieszać i gotować do miękkości. Wymieszać z cukrem waniliowym oraz ksylitolem i pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy ryż trochę przestygnie zmiksować całość do ulubionej konsystencji.

Gęsty krem ryżowo-kokosowy nakładać do wysokich szklanek, przekładając w połowie warstwą dżemu porzeczkowego.
Wierzch przybrać plasterkami kiwi. Schłodzić przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 31.12.2015 15:59
pyszny deserek
Malinka 31.12.2015 14:57
Takim deserkiem nie pogardzę :)
anka1988 31.12.2015 14:16
super deserek!
SzczyptaChili 31.12.2015 11:10
Bardzo smaczna propozycja :)
Ewelina1991 31.12.2015 08:49
pyszny deser
Ifa 31.12.2015 07:11
Fajny deserek :-)
ilka01 31.12.2015 00:45
piękny deser
Jadwiga/Jaga85 31.12.2015 00:15
Fajny deserek!
agaK. 30.12.2015 22:09
Świetne, na pewno smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak