Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 230 gram
masło 120 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia szczypta
cukier puder 60 gram
sól szczypta

DODATKOWO

jajko do smarowania
cukier trzcinowy do posypania ciasta
cukier puder do podania

NADZIENIE

aronia 3/4 litra
cukier 2 łyżki
sok z cytryny
jabłka 2 sztuki
cynamon Prymat do smaku
kasza manna 1,5 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki

Porada

Połącznie aronii i jabłek nie jest chyba nikomu obce - jest wyjątkowo pyszne i zdrowe. Jak chyba wszystkie owoce, tak i te doskonale smakują z ciastem kruchym.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy

Kroki postępowania

1
CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: masło, jajko, sól, proszek do pieczenia. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy foto
2
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 35 cm. Środek ciasta posypujemy kaszą manną, a następnie płatki migdałowymi, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
Krok 2 - Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy foto
3
Na sypkie składniki wykładamy równą warstwę aronii. Na aronię wykładamy kostki jabłek.
Krok 3 - Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy foto
4
Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając je na owoce. Delikatnie je dociskamy, by w trakcie pieczenie nie rozchyliły się. Następnie smarujemy je roztrzepanym jakiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Cukrem posypujemy także owoce.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Gotowa wyciągamy i studzimy.
Przed podaniem oprószamy deser delikatnie cukrem pudrem.
Krok 4 - Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy foto
5
NADZIENIE: Aronię dobrze jest przygotować nieco wcześniej, zanim przystąpimy do wykonania tarty. Umytą i odsączoną z wody aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Owoce gotujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok.
Tak przygotowane zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestudzeniu aronię odsączamy z uzyskanego soku.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i oprószamy cynamonem.
Krok 5 - Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 04.01.2016 13:44
przepiękna :)
gusia1000 31.12.2015 02:20
Super tarta.
Ada-Gaba 30.12.2015 19:40
wyszła wspaniała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak