Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonych buraków z tymiankiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zupa krem z pieczonych buraków jest idealną propozycją na zupę obiadową, szczególnie na wyjątkowe okazje, takie jak rodzinne przyjęcia lub wesela.

Składniki:

Krem

buraki czerwone 4 szt.
marchew 5 małych szt.
seler 1/2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
jabłko 1 szt.
sok z cytryny 1-2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Sól kamienna spożywcza jodowana 1-2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 szczypty
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Puree ziemniaczane

ziemniaki 1-1,5 kg
cebula 1-2 szt.
olej rzepakowy 2 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonych buraków z tymiankiem

  • zupa z buraków
  • krem z pieczonych buraków
  • puree buraczane z tymiankiem

 

Kroki postępowania

1

Buraki umyj, osusz, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 1-1,5 godziny. Odstaw, żeby przestygły. Obierz ze skóry i pokrój w kawałki.

Krok 1 - Krem z pieczonych buraków z tymiankiem foto
2

Obierz jedną cebulę i ząbki czosnku, pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, podsmaż, dodaj czosnek. Marchew i seler obierz, pokrój w duże kawałki, dodaj do cebulki, przesmaż chwilkę razem. Warzywa zalej ok. 1,5 l wody, dodaj liście laurowe. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Krok 2 - Krem z pieczonych buraków z tymiankiem foto
3

Ziemniaki obierz, ugotuj w osobnym garnku. Odcedź, zgnieć widelcem na puree. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, usmaż na oleju. Do puree dodaj cebulkę z olejem spod smażenia i 2 łyżki masła, wymieszaj dobrze. Odstaw w ciepłe miejsce.

Do miękkich warzyw dodaj buraki, zetrzyj jabłko (razem ze skórą), gotuj razem 10 minut. Odstaw, by zupa lekko przestygła, wyjmij liście laurowe. Dodaj roztarty w dłoniach tymianek.

Krok 3 - Krem z pieczonych buraków z tymiankiem foto
4
Zupę zblenduj na gładko, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Krem podawaj z puree ziemniaczanym na ciepło.

Krok 4 - Krem z pieczonych buraków z tymiankiem foto

Krem z pieczonych buraków to idealny pomysł na pierwsze danie obiadowe lub zupę na imprezę okolicznościową. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 31.12.2015 21:16
Super zupka !
Malinka 30.12.2015 18:51
Bardzo apetyczna propozycja!
Wacław 30.12.2015 15:15
pyszne damie :-)
SzczyptaChili 30.12.2015 14:35
Uwielbiam zupy z buraczkami jak i cała moja rodzina, często u mnie goszczą nawet mam dziś na obiad :) Krem wygląda przepysznie
Benita 30.12.2015 13:52
smaczna zupka
gosia56 30.12.2015 13:30
Na pewno pyszna;)
sliwka 30.12.2015 13:27
Pychotka;))
anka1988 30.12.2015 13:04
przepyszna zupa, z buraków w sumie tylko 2 zupy gotowałam tradycyjny barszcz i barszcz ukraiński, kremu nigdy, a to taka smaczna zupka!
teresa18 30.12.2015 12:36
kuszaca propozycja
norweska20 30.12.2015 12:18
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak