Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląski żurek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Warzywa

ziemniaki 1 kg

Mięso

kiełbasa zwyczajna 1 laska
żeberka wędzone 300 gram

Przyprawy

ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
ząbki czosnku 5 sztuk
żurek 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Śląski żurek

Kroki postępowania

1
Nasz żurek śląski zaczynamy od obrania ziemniaków umycie ich i pokrojeniu w większą kostkę.
Krok 1 - Śląski żurek foto
2
Kolejną rzeczą jest pokrojenie kiełbasy w kostkę, kiełbasą i ziemniaki wrzucamy do garnka i dodajemy żeberko w całości (na razie), zalewamy to wodą dodajemy liście laurowe , ziele angielski sól , pieprz oraz pokrojony czosnek.
Krok 2 - Śląski żurek foto
3
Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki zaczną się robić miękkie i w tym momencie wyciągamy nasze żeberka i mięsko z nich kroimy w kostkę .
Krok 3 - Śląski żurek foto
4
Kostkę mięsną z żeberek wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy żurek , gotujemy jeszcze z dwadzieścia minut. Do smaku dodajemy pieprzu i soli . Smacznego
Krok 4 - Śląski żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak