Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
masło 110 gram
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 do ciasta
jajko 1 do smarowania

NADZIENIE

maliny świeże 250 gram

CYNAMONOWY LUKIER

mleko 2 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki
cynamon Prymat ok 1/3-0,5 łyżeczki do smaku

Porada

Drożdżowe ciasto pachnące cynamonem i malinami- to pyszny letni posiłek.

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Do rozpuszczonych dodajemy łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, które odchodzić od ręki i garnka odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
2
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Toczymy z niego gruby wałek, który dzielimy na plastry około 1,5 cm (wychodzi około 15 części).
Każdą porcje ciasta spłaszczamy i nakładamy na nią po kilka malin (7-8 sztuk). Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy, zamykając tym samym owoce w środku.
Krok 2 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
3
Uformowane bułeczki układamy miejscem łączenia do dołu na przygotowanej blaszce.

Bułeczki smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zrumienienia (180°C).

Krok 3 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
4
LUKIER:Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy do niego cynamon oraz stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty.
Krok 4 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
5
Po wyjęciu jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrem. Pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.
Krok 5 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.06.2016 12:34
pysznie wyglądają
gusia1000 31.12.2015 02:17
Apetycznie wyglądają.
mysza75 30.12.2015 13:49
pyszne buły
Agnieszka-87-25 30.12.2015 13:42
bajeczne!!!!
msmariusz 30.12.2015 08:12
ładnie wyglądają, aż slinka cieknie
jagoda5913 30.12.2015 00:39
super bułeczki
norweska20 29.12.2015 23:26
bardzo apetyczne i malinowe nadzienie..pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak