Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel żurawinowy z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok żurawinowy 1/2 litra
woda 1/2 litra
jabłka winne 2 średnie
cukier do smaku
żurawina suszona
skrobia ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel żurawinowy z jabłkiem

Odlać pół szkl. soku żurawinowego i połączyć ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Zagotować w garnku wodę z suszoną żurawiną i pozostały sok, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Można dodać też nieco otartej skórki z cytryny.
W pozostawionym zimnym soku rozprowadzić skrobię ziemniaczaną i wlać do wrzącego płynu szybko mieszając - ogrzewać, aż kisiel zgęstnieje i ponownie zawrze - gotować ok. minuty, aby nie była wyczuwalna surowa skrobia.

W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - wymieszać z gorącym kisielem.
Przelać do salaterek. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.12.2015 12:37
Domowe wyroby zawsze najzdrowsze i najsmaczniejsze :)
marcia7 29.12.2015 18:08
zdrowy deser
Futka 29.12.2015 13:50
Pyszny deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak