Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta makowa z prażonymi migdałami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
cukier puder 1/2 szklanka
masło zimne 200 gram
żółtko jajek 2 sztuka

Nadzienie

mak 250 gramów
serek mascarpone 500 gramów
śmietana 30% 400 mililitrów
brązowy cukier 1/2 szklanki
płatki migdałowe 1 (200 g) opakowanie

Porada

*Można użyć również gotowej masy makowej, trzeba jednak uważać, większość gotowców jest bardzo słodkich, wtedy redukujemy ilość cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta makowa z prażonymi migdałami

Mąkę przesiać, wsypać cukier i dodać posiekane masło. Wbić 2 żółtka i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować i rozprowadzić palcami aż do brzegów formy na tartę. Piec w 180°C około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Nasze nadzienie będzie słodkie i delikatne, jak pewnie zdążyliście zauważyć moim zboczeniem jest mascarpone, które dodaję do większości ciast :) Po prostu nie smakują mi twarogi :D Wróćmy jednak do sedna naszego przepisu czyli nadzienia :) Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i wszystko razem miksujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć sztywną, białą masę :) Dopiero na końcu dodajemy mak* i cukier, cały czas mieszając, do połączenia składników.

Na papier do pieczenia wysypujemy płatki z migdałów i pieczemy 10-15 minut w 150°C, aż wszystkie się zarumienią.

Nadzienie wykładamy na spód, wyrównujemy, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki na kolejne dwie godziny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Programistapogodzinach 30.12.2015 22:49
Dziękuję :)
Programistapogodzinach 29.12.2015 16:35
Dziękuje :)
joannaa24 29.12.2015 14:39
Fajne ciasto, uwielbiam połączenie maku i prażonych płatków migdałowych ;)
sliwka 29.12.2015 14:01
Pychota;))
Wacław 29.12.2015 11:40
wg mnie doskonały deser :-)
dollce 29.12.2015 10:08
Wygląda apetycznie
wwwiolka 29.12.2015 09:29
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 29.12.2015 09:17
Podoba mi się taka tarta:)
Programistapogodzinach 29.12.2015 09:02
Dziękuje:)
mysza620 28.12.2015 23:07
ciekawe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak