Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka orkiszowa 2 szklanki
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Masa

jabłka prażone 900 g
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
borówka amerykańska 125 g

Piana

białko 3 sztuki
sól szczypta
galaretka wiśniowa 1 opakowanie

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia

Porada

Ciasto było przeznaczone do poczęstowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące.

Kroki postępowania

1
Do naczynia wsypać mąkę, dodać cukier, wbić żółtka, dodać masło oraz proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.
Krok 1 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto
2
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć 2/3 ciasta. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Krok 2 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto
3
Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno, potem dodać galaretkę i jeszcze trochę miksować.
Krok 3 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto
4
Jabłka prażone wymieszać z galaretką cytrynową.
Krok 4 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto
5
Chłodny spód posypać bułką tartą, a potem wyłożyć jabłka prażone z galaretką.
Krok 5 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto
6
Potem rozłożyć pianę, a na pianę położyć borówki amerykańskie.
Krok 6 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto
7
Po wierzchu poskubać resztę ciasta.
Krok 7 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto
8
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 50 minut.
Krok 8 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto
9
Chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !
Krok 9 - Kruche jabłkowo - borówkowe na orkiszowej mące. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 29.12.2015 23:30
smaczne ciasto na deser
Kuchenka 29.12.2015 19:29
o, bardzo pomysłowe :)
Franciszek 29.12.2015 00:35
super ciasto
jasiek 28.12.2015 21:17
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak